Dezinsekcijom se smatraju postupci suzbijanja artropoda (člankonožaca) koji mogu prenijeti uzročnike zaraznih bolesti, izazvati alergijske reakcije, imati toksično djelovanje ili su nametnici odnosno uznemirivači.
Insekti su najveći životinjski razred kako po broju vrsta, tako i po broju individua. Taj golemi broj vrsta prilagodio se različitim ekološkim odnosima i učestvuje u najraznovrsnijim procesima u prirodi. U ekološku vezu sa čovjekom insekti ulaze kao direktni ili indirektni prenosnici zaraznih bolesti, kao paraziti ili kao štetnici koji uništavaju ili oštećuju čovjeku korisne resurse.
Dezinsekcija je sistem objedinjenih preventivnih i korektivnih postupaka kojima je cilj nadziranje populacije insekata kako ne bi postali problem, odnosno da ne smetaju, ugrožavaju zdravlje ili nanose ekonomske štete. U provođenju dezinsekcije koristimo se: biološkim, fizikalno mehaničkim ili hemijskim metodama.
Preventivna dezinsekcija kao obavezna zakonska mjera sanitarne zaštite isključuje svaku eventualnu jaču infestaciju objekata štetočinama, a samim tim i sve negativne posljedice.
Dezinsekcija podrazumijeva i način sprječavanja ulaženja i zadržavanja štetnih člankonožaca (Arthropoda) na površine, u prostor ili objekat.
Štetnici od javnozdravstvene važnosti mogu se podjeliti u više grupa i to:
U prehrambenoj industriji očekivane vrste insekata su: